Joseph Pilates a Pilates Módszer megalkotója

Joseph Pilates, a Pilates módszer megalkotója fejlesztette ki a Pilates program alapjait, amely a mai napig a Pilates oktató képzés alapját jelenti. Célja az egészségmegőrzés, a prevenció volt, hiszen gyermekkorától kezdve szenvedett betegségekben.

Ki az a Joseph Pilates?

Joseph Pilates Németországban született 1883-ban. Gyerekkorában asztmában, angolkórban és reumás lázban szenvedett. Édesapja bár munkásként dolgozott, lelkes tornász is volt, amelynek a szenvedélyét fia is vitte tovább. Általa ismerkedett meg a gimnasztikával, a harcművészetekkel (boksz, jiu-jitsu).

Joseph Pilates szerint a betegségeinek az oka:

  • a modern kor életmódjában,
  • a nem megfelelő testtartásban,
  • a rossz légzésben volt. Ezekre alapozva fejlesztette ki a speciális gyakorlatokat, az edzés-technikát, tervezte meg a felszereléseket, amelyekkel a módszereit tanítani kezdte és ami később világhírűvé vált.

Eredetileg tornász és testépítő volt. Amikor 1912-ben Londonba költözött, önvédelmi edzőként, cirkuszi előadóként, profi bokszolóként dolgozott.

Az első Világháború idején kezdte el kifejleszteni a Pilates koncepcióját, amely egy átfogó rendszert jelentett és elkezdte alkalmazni rehabilitációként a háborúban megsérült katonákon. Azt tartották, hogy akkoriban azok a katonák, akik gyakorolták a programot, megerősödtek és ellenállóvá váltak a spanyol-nátha járvány idején a betegséggel szemben.

A Világháború után visszaköltözött Németországba, ahol elkezdett együttműködni a testedzés és a tánc szakértőivel, amivel a Pilates program egy másik szintre emelkedett, hiszen profi táncosokkal is elkezdett foglalkozni.

1925-ben elköltözött Amerikába és az oda tartó hajóúton ismerkedett meg a feleségével, Clarával, akivel  New Yorkban megnyitották az első Pilates Studiojukat.

Pilates képzéseket tartottak és felügyelték is a diákjaikat egészen 1960-ig.

Joseph Pilates könyvei:

Joseph Pilatesnek 1934-ben jelent meg az első könyve „Your Health” címen. A második pedig 1945-ben  „Pilate’s Return to Life Through Contrology” címmel, amely többszöri kiadást is megélt utána. Ebben a könyvben. a programjának a technikai alapjait fogalmazza meg, középpontban a testtartással, a gerinc fókuszban tartásával, a test egyensúlyára való törekvéssel, a légzésre való összpontosítással, mindezt bemutatva a speciális Pilates „alap”, de magas szintű gyakorlatokkal. Ezek a gyakorlatok a test-tartó izmait erősítik, a mély- és a felületes izmokat is és segítik a gerinc és a medence beállítását és megtartását, fejlesztik az erőt, rugalmasságot, lazaságot.

Joseph és Clara Pilates New York tánc- és előadó közösségében igen népszerűvé vált. Olyan ismert táncosok, mint George Balanchine, Martha Graham rendszeresen küldték a táncosaikat hozzájuk. A 8th Avenue edzőtermük a kor divatjává vált, és a balerinákat a társasági Nők is követték.

Joseph Pilates 1967-ben halt meg New Yorkban 83 éves korában.

Joseph Pilates programja és módszere a mai napig meghatározója mind a fitness-, mind a sportági edzések-, mind a rehabilitáció-, mind pedig az egészségmegőrzés területén.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Rólam
Hidvégi Andi

A minőségi-,az alapos-, és ennek érthető, gyakorlatban alkalmazható tudás átadása a legfontosabb számomra! Célom minél több profi Trénert képezni Magyarországon és minél több emberhez eljuttatni az egészségtudatosság üzenetét! Szenvedélyesen szeretem a munkámat, a tanítást is, így adom át a tudásomat a hallgatóimnak és a vendégeimnek is. Remélem hamarosan találkozunk a Képzéseimen!

Friss hírek