Mi a különbség a Pilates és a Jóga között?

Az évek során többször feltették nekem ezt a kérdést, hogy mi a különbség a Pilates és a Jóga között, így úgy gondoltam írok róla, természetesen annak tükrében, hogy a Pilatest évtizedek óta gyakorlom, Jógára pedig mint vendég érkeztem mindig. Azt rögtön leszögezném, hogy a Jóga története 4000 évre-, míg a Pilates a múlt század elejére vezethető vissza, így a Jóga gyakorlása sokkal régebb óta van jelen.

 

Melyek a Pilates és Jóga közötti alapvető különbségek?

 • a származás helye és ideje
 • a mozgás rendszer célja
 • a mozgás végrehajtása
 • a végrehajtás technikája
 • központ vagy powerhouse
 • légzés
 • testtartás
 • bordaív kinyitása Jógában és tartása Pilatesben
 • a terhelés
 • a meditáció
 • a gyakorlat anyaga
 • stabilitás vagy stabilitásban mobilizáció

A Jóga és a Pilates történte és rendszere:

A jóga története 4000 évvel ezelőtti időkre tekint vissza, az ókori Indiából származik. Egy olyan integrált rendszer, amely holisztikus megközelítésű, a légzést, meghatározott pózokat, a mozgást és a meditációt használja a test-lélek-szellem egyesítésére. De túlmutat ezeken az alap pilléreken, hiszen sokszor táplálkozás- és életmód szokásokat is tartalmaz.

A Pilates Joseph Pilates által Németországban a múlt század elején kidolgozott  tudatos edzésprogram.

A Jóga során hosszan megtartunk egy pózt és abban lélegzünk, amíg a Pilatesben a gyakorlatok végrehajtásának hatékonyságának fokozásában segít a légzés, amit a bordakosár segítségével teszünk.

A Pilates során a gyakorlatokat úgy hajtjuk végre, hogy a törzset tartjuk stabilan, helyes testtartásban, aktívan a központot és végzünk a karunkkal körzéseket például vagy támaszban tolással-, törzshajlítással-, csavarással például gyakorlatot lassan, koncentráltan, nem lendítve, gyorsítva a mozdulatot. A légzést az erő kifejtéséhez, a mozgás elősegítéséhez, a központ megtartásához használjuk.

A Jóga esetében a pózok gyakorlása során belülről kifelé haladunk az elme lecsendesítésétől a mozgásig. A pózokban való megtartás során a légzés, a koncentráció kiemelkedően fontos, hiszen sokszor kihívást jelentő egyensúlyi helyzetben kell megtartani.

A jóga inkább a stabilitásra, az egyensúlyra, a gerincre, a hajlékonyságra, rugalmasságra koncentrál és kitartott pózokkal dolgozik, amíg a Pilates a törzs tartó izmait helyezi fókuszba, azon belül is a központ szerepét emeli ki és a stabilan tartásával történik a gyakorlatok végrehajtása.

Jóga vs Pilates:

A Pilates inkább fizikális alapokon nyugszik, mondhatnánk, hogy inkább fitnesz megközelítéssel bír, az erő központot fókuszban tartva erősíti-, nyújtja az izmokat és mobilizálja az ízületeket, amivel a célja a testtartás optimalizálása, vagyis minél jobb testtartás elérése. A speciális légzéstechnika elsajátításával segíti a központ aktivitását, a mozgások folyamatos végrehajtását (flow) ezzel óvja a gerincet és megtanít tudatosan edzeni.  A központot egy olyan magként kezeli, ahonnan a mozgás indul, mintha az lenne a Nap magja és a sugarai a végtagok, a lábak és a karok.

A Jóga inkább az izmok megnyújtására helyezi a hangsúlyt, amellyel az izom meghosszabbítását, a rugalmasságot célozza meg.

Miben különbözik a Jóga és a Pilates légzés?

A jógalégzés célja az ellazulás, a stressz levezetése, az elme kiürítése, egyfajta meditáció.

A Pilates során a speciális légzés segítségével cél:

 • a gerinc védelme
 • a központ és a core izmok tudatos erősítése, hogy több oxigénhez jussanak az izmok és ezáltal hatékony és tudatos legyen a fizikális terhelés.

Persze ne menjünk el amellett, hogy a kezdők esetében fontos az önmagukkal, a maggal való kapcsolódás megtanítása, ezáltal ebben az esetben is vannak könnyebb-, a központ-, a légzés megtanítását-, a pilates technika megéreztetését-, a helyes testtartás kialakítását célzó gyakorlatok végrehajtása során egyfajta meditatív állapot, amely a gyakorlatok magasabb szintjénél már a fizikális végrehajtás maximális koncentrálása felé mozdul. Ez már egy koncentrált, tudatos mozgásos meditációnak is nevezhető, hiszen a helyes testtartás mellett a magas szintű gyakorlatok kifogástalan végrehajtásához teljes jelenlét szükséges, hogy kimagasló technikával lehessen végrehajtani azokat!

Miben hasonlít a Jóga és a Pilates?

 • fókuszban van a légzés
 • cél az egészségmegőrzés, a betegség megelőzés, prevenció
 • kapcsolódás önmagunkkal
 • egyensúlyi gyakorlatok
 • stresszoldás
 • erősítés, nyújtás, rugalmasság, kontroll

A Jóga és a Pilates napjaink legnépszerűbb programjai, egyik nem zárja ki a másikat, sőt, sokszor kombinálva is szokták gyakorolni a jótékony, egészséget célzó terhelésük miatt! Minden korosztálynak, nemtől és kortól függetlenül kifejezetten ajánlott!

Hidvégi Andrea

 

 

 

 

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Rólam
Hidvégi Andi

A minőségi-,az alapos-, és ennek érthető, gyakorlatban alkalmazható tudás átadása a legfontosabb számomra! Célom minél több profi Trénert képezni Magyarországon és minél több emberhez eljuttatni az egészségtudatosság üzenetét! Szenvedélyesen szeretem a munkámat, a tanítást is, így adom át a tudásomat a hallgatóimnak és a vendégeimnek is. Remélem hamarosan találkozunk a Képzéseimen!

Friss hírek