Zsírégető a Pilates?

Sokszor érkeznek hozzánk a vendégek azzal a kérdéssel, hogy a Pilates zsírégető? Hányszor kell járom ahhoz, hogy az legyen? Ezeket a gondolatokat gyűjtöm össze, hiszen ha vendégekkel dolgozunk, ezekre pontosan tudnunk kell a válaszokat és érdemes mindig az elején tisztázni ezeket a vendégekkel!

Mi a Pilates?

Érdemes ebből kiindulni, hogy meghatározzuk mi is az a Pilates, hiszen az élettani hatásait is így érthetjük meg igazán és adhatunk megfelelő válaszokat az érdeklődőknek!

A Pilates az Joseph Pilates által egy tudatosan kidolgozott program, módszer, koncepció és ma már technika is! Bármennyire is furcsa, de az eredete a múlt század elejére vezethető vissza, és zsenialitását az adja, hogy a mindennapjaink ülő- és álló munkája során és a mobil telefonok, tábla-és asztali gépek sűrű használata miatt sokszor deformálódik a testünk és főleg a gerincünk, derék- és hátfájáshoz vezet, és ezzel felborul a testünk egyensúlya és ezekre a problémákra tud valós megoldást adni!

A Pilates elsősorban a következőket tartja fókuszban:

 • a testtartást
 • a test egyensúlyát
 • a gerincet
 • core izmokat
 • az egészséget

A Pilates általában egy lassabb, koncentrált, tudatos edzés, amivel segítjük a vendégeknek, hogy

 • figyeljenek a központjukra, önmagukra
 • a gyakorlatok helyes végrehajtására
 • az ízületeik védelmére
 • az izmaik tudatos használatára

Pilates fogyaszt?

A Pilates elsősorban alakot formál, feszesít, és a belső izmainkat is aktivizálja, ezáltal derekunk, alakunk vékonyabb, feszesebb lesz!

Ez azért szokott szembeötlő lenni az elején, mert a fitnesz programok nagy része nem fordít ennyire nagy figyelmet a központ aktivitására, tehát arra, hogy a felületes izmok terhelése előtt foglalkozzon ennyire alaposan a központ izmaival. Ez azt jelentheti ebben az esetben, hogy ha valaki évtizedeken keresztül nem fordított figyelmet a gerinc-medence kapcsolatára, a gerinc megfelelő mobilitására-, mély izmok felépítésére a felületes izmok terhelése előtt, akkor nagyon valószínű, hogy a központ ereje messze alul múlja a felületes izmokét.

Mi a Pilates hatása?

A Pilatesnek az élettani hatása kiemelkedő, látható és érezhető fizikai és mentális változásokhoz vezet, ami jelentősen megváltoztatja a külsőnket is!

Az első pár hónapban tehát az a tapasztalat, hogy a testsúly 2-3 kg-al is megnőhet, hiszen a mély izmokat aktivizáljuk, amelyeket azelőtt nem használtunk tudatosan, miközben vékonyodnak a vendégeink, hiszen az izom tömege nagyobb, mint a zsír tömege! Ettől nem szabad megijedni, hiszen a központ aktív használatával az emésztőrendszerünket aktivizáljuk, a gerinc-, a medence egymáshoz viszonyított helyzete miatt a test egyensúlya javul, az életenergiánk intenzívebben áramlik, így a testünk élettanilag optimálisan változik!

Több évtizedes tapasztalat, hogy hosszútávon a Pilates program hoz egyfajta fegyelmezettséget, belső erőt, kiegyensúlyozottságot, amivel az étvágy csökken és az étrendünket is elkezdjük megváltoztatni az edzések mellett!

Viszont ami nagyon kiemelkedően fontos, hogy a Pilates hatására a vendégek testösszetétele változik meg, ami természetesen egy karcsúbb, vékonyabb, elegánsabb megjelenéshez vezet! Viszont azt mindenképpen érdemes tudni, hogy a zsír és az izom közötti nagy különbségek, hogy az izom, ha aktív, akkor:

 • kisebbnek, vékonyabbnak látszik
 • az anyagcsere folyamatokat is serkenti
 • több kalóriát éget el
 • ami pozitív élettani hatást vált ki

Zsírégető a Pilates?

Először is érdemes tisztázni, hogy mit jelent az, hogy mitől lehet zsírégető az edzés!

Ahhoz, hogy valaki az edzés során zsírt égessen, annak a zsírégető zónában-,  vagyis a maximális pulzus 50-70% között kell tartania a pulzusát és hosszabban, több, mint 30 percben ahhoz, hogy ez megvalósuljon. Vagyis szükséges ez az intenzitás ahhoz, hogy elérjük a zsírégető zónát.

Következtetésképpen akkor lehet egy Pilates óra zsírégető, ha a pulzus nem megy 50% alá , de 70% fölé sem!

A Pilates általában nem zsírégető, hanem a test összetétele változik meg a rendszeres gyakorlás során, segít átalakítani a zsírt izommá, ami viszont tovább segíti az anyagcsere folyamatokat, ami a test pozitív változását segíti elő hosszútávon! 

Ezért ajánlják sokszor az intenzív gyaloglást a Pilates rendszeres gyakorlása mellett, hogy meglegyen a kardiós terhelés is, ami segíti a zsírégetést is amellett, hogy pozitív élettani hatása van a szív- és vérkeringési rendszerünkre!

Egy 2021-es kísérlet viszont azt bizonyította, hogy jelentős túlsúllyal rendelkező egyének esetében hatékonyan csökkenti a Pilates a zsírtömeget, a testsúlyukat, de ez csak az igazán meghízott emberek esetében volt igaz!

A zsírégetéshez folyamatos mozgás szükséges, megfelelő intenzitással és a pulzus zsírégető zónában való tartásával! Azokon a haladó Gépes Pilates Reformer edzéseken ez megvalósítható, ahol már a Jumping Board/ugródeszka, mint kiegészítő eleme a reformernek előkerül és a pulzuszónát tartva adjuk a terhelést!

De ilyenkor nagy szakmai figyelem kell, hiszen a gyakorlatok kivitelezéséhez szükséges a helyes technikai végrehajtás és sokszor a fáradtság tud a végrehajtás rovásár menni.

A Pilates egészség központú program, hosszútávon segít fogyni, alakulni és feszessé tenni a testedet, növelni az önbizalmadat!

A GerincPilates Talaj Pilates Talaj képzésünkön megismerkedhetsz alaposan a Pilates alapjaival és élettani hatásaival is!

Várunk sok szeretettel!

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Rólam
Hidvégi Andi

A minőségi-,az alapos-, és ennek érthető, gyakorlatban alkalmazható tudás átadása a legfontosabb számomra! Célom minél több profi Trénert képezni Magyarországon és minél több emberhez eljuttatni az egészségtudatosság üzenetét! Szenvedélyesen szeretem a munkámat, a tanítást is, így adom át a tudásomat a hallgatóimnak és a vendégeimnek is. Remélem hamarosan találkozunk a Képzéseimen!

Friss hírek