Pilates 6 alapelve

Ahhoz, hogy a Pilates gyakorlatokat a legeredményesebben és leghatékonyabban tudjuk végrehajtani, 6 Pilates alapelvnek kell együttműködnie.

A Pilates módszer hatékonysága:

 • a test egyensúlyára-,
 • a helyes testtartásra  való törekvésben,
 • a gerinc mobilizációjában,
 • a törzs stabilizációjában,
 • a core izmok erősítésében,
 • a nyújtásban rejlenek.

 

A Pilates előnyei cikkben részletesen írok az előnyökről.

A Pilates 6 alapelve:

 1. Légzés
 2. Központosítás
 3. Koncentráció
 4. Kontroll
 5. Áramlás/Flow
 6. Precizitás

A Pilates alapelvek alkalmazása

Ha az alapoktól szépen fel vannak építve a gyakorlatok, meg vannak tanítva ezen alapelvek mentén, akkor az összetett és magas szintű mozgások amelyek erőt, rugalmasságot és egyensúlyt feltételeznek, rendszeres és kitartó gyakorlásuk eredményeként a végrehajtásuk során könnyed és kecses mozgásnak látszanak. Ebben nagyon sok munka van, gondoljunk csak a táncosokra vagy a szertornászokra!

Amikor a klienseinkkel dolgozunk, akkor testileg, mentálisan is építjük fel őket és állítjuk egyre nagyobb kihívások elé. A gyakorlatokat sokszor kell ismételni, egyre jobban és jobban végrehajtani, hogy egy újabb szintre tudjuk léptetni őket. Ehhez sokszor nagy türelem és elfogadás szükséges a részükről, hiszen sokszor átugranák ezeket a szükséges szinteket és a helyes technikai végrehajtáshoz való megerősödést, rugalmasságot figyelmen kívül hagyva megcsinálnák a magasabb szintű gyakorlatokat.

Nekünk edzőknek türelmesen kell ezt kezelni, megmutatni nekik a helyes szintet, technikai végrehajtást, amivel helyesen készítik elő a testüket-lelküket a nagyobb terheléshez. Ebben rejlik a mi munkánk, hogy rávezessük őket arra, hogy mi a jó és egészséges nekik a testi-lelki adottságaikat tekintve. A 34 Pilates gyakorlat cikket is ajánlom.

A Pilates 6 alapelvének gyakorlati alkalmazásával a kliensek személyisége is pozitívan fejlődhet:

 • sokkal türelmesebbé
 • pontosabbá
 • kitartóvá
 • elfogadóvá
 • magabiztosabbá

 

…válnak és a pozitív önkép alakulása hatással lesz az életük minden területére, ahol kell a határozottság, az önmaguk képviselése, az egészséges önbizalom.

A Joseph Pilates módszere sokkal több, mint egy egyszerű edzésmódszer, a tudatos, egészségre való testi- és mentális nevelés! Ezt a felfogásmódot adom át a Pilates oktató képzéseken.

Hidvégi Andrea

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Rólam
Hidvégi Andi

A minőségi-,az alapos-, és ennek érthető, gyakorlatban alkalmazható tudás átadása a legfontosabb számomra! Célom minél több profi Trénert képezni Magyarországon és minél több emberhez eljuttatni az egészségtudatosság üzenetét! Szenvedélyesen szeretem a munkámat, a tanítást is, így adom át a tudásomat a hallgatóimnak és a vendégeimnek is. Remélem hamarosan találkozunk a Képzéseimen!

Friss hírek